2011/08/08

ÉRKEZNEK A PLENOPTIC GÉPEK?

"8 évvel ezelőtt diplamunkaként indult, most pedig már a célegyenesben jár Ren Ng projektje. A még tavaly szeptemberben Adobe által bemutatott plenoptic lencsés elméleti megoldás is azonos módszert alkalmaz. A módszer lényege, hogy a gép a hagyományos fényképezőgépekkel szemben nem egy fókuszált optikát, hanem az optika és a szenzor között még egy, mátrixba helyezett sok-sok apró lencsét tartalmazó réteget is tartalmaz. Az elülső objektív csak a gyújtótávolságot határozza meg, az élességet nem kell előre beállítani. A mátrixba helyezett lencsesorból kapott káoszos kép bonyolult algoritmus segítségével válik értelmezhető képpé. A módszer legnagyobb előnye azonban nem bonyolultságában, hanem felhasználhatóságában rejlik.
A kép ugyanis utólag fókuszálható, szinte bárhová. Akár közelre, akár távolra, szinte bárhova, mindezt úgy, hogy gyönyörű mélységélességünk lehet. Hangsúlyozzuk: utólag!"
via: pixinfo



Klikk a képre a kipróbáláshoz.
A kérdés hogy mennyire tesz ez jót a fotózás jövőjének, így is megannyi lehetőség van az elkészült képek manipulálására, de egy jó mélységélességhez mégis szükség van tudásra, fantáziára.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Brave enough to write?